10 Taman dan Sanctuaries di Assam | Gaya Hidup

Assam adalah negeri yang dikenali kerana sumbangannya yang luar biasa terhadap projek pemuliharaan hayat liar di India. Kebahagiaan pemeliharaan hidupan liar Assam adalah dua Tapak Warisan Dunia UNESCO Taman Negara Kaziranga dan Taman Negara Manas.

Taman Cantik di Assam:

Berikut adalah senarai taman-taman di Assam yang memenuhi keperluan kehidupan liar setiap jenis.

Tempat Perlindungan Hidupan Liar Chakrashila:

taman in assam

Menyelam di kawasan seluas kira-kira 46 kaki persegi, terletak di daerah Kokrajhar dan Dhubri di Assam, tempat perlindungan hidupan liar ini adalah rumah bagi banyak flora dan fauna yang unik. Secara ketara, tempat kudus ini adalah rumah perlindungan kedua yang paling terancam untuk Golden Langur yang terancam.

Lihat lagi: Taman Negara Di Bihar

The Hoollongapar Gibbon Sanctuary:

taman-in-assam-hoollongapar-gibbon-sanctuary

Dikelilingi oleh taman-taman teh dan kawasan padang rumput yang panjang ini tempat perlindungan hidupan liar di Assam sangat terkenal dengan kepelbagaian biodiversiti yang kaya. Tempat kudus ini adalah rumah bagi satu-satunya gibbons di India yang

  • Hoolock gibbons
  • Bengal Slow Loris

Kaziranga National Park:

1

park-in-assam-kaziranga-taman negara

Di tebing Sungai Brahmaputra yang suci dan menyebarkan lebih 800 batu persegi tanah, terletak tempat perlindungan terbesar di Assam. Taman ini dikelilingi oleh

• Rumpai kering kering,
• Latar Belakang Rocky dan
• Gumpalan tinggi

Daya tarikan bintang di tempat kudus ini adalah, ia adalah satu-satunya habitat semulajadi kepupusan berhampiran Badak India yang hebat. Terdapat safari pelancongan di mana anda boleh melawat keseluruhan luas di jip dan mengalami makhluk-makhluk yang indah ini di depan. Tanah hijau yang subur sangat sesuai untuk burung yang menonton kawanan besar yang bermigrasi semasa musim sejuk.

Lihat lagi: Perlindungan Hidupan Liar Di Bihar

Tempat Perlindungan Hidupan Liar Dibru-Saikhowa:

taman-di-assam-dibru-saikhowa-hidupan liar-santapan-kuda liar

Tempat perlindungan ini sama-sama terkenal dengan Kuda Feral liar serta beberapa spesies burung paling jarang yang terancam. Penataan yang indah memastikan pemandangan burung yang berhijrah pada bulan-bulan musim sejuk. Ini adalah tarikan utama pelancong.

Taman Negara Manas:

park-in-assam-manas-taman negara

Dihidupkan di antara bukit Himalaya berpagar hutan dan Sungai Manas, merupakan salah satu daripada sembilan yang paling dicari selepas Projek Rizab Harimau di negara ini yang komited untuk melindungi Tiger Bengal Royal yang terancam.

Lihat lagi: Taman Hiburan Di Gurgaon

Tempat Perlindungan Hidupan Liar Bornadi:

taman-dalam-assam-bornadi-hidupan liar-santapan suci-sayap putih-itik

Tempat kediaman ini menjadi tuan rumah kepada spesies hidupan liar yang paling jarang ditemui seperti

• Hog Pygmy,
• Golden Langur,
• Leopard Clouded,
• Itik kayu berkayu putih,
• Tiger,
• Hispid Hare,
• Paya Rusa, dan sebagainya.

Ini adalah bahagian penting untuk melindungi kepelbagaian primata. Dengan pergunungan Himalaya di satu sisi dan Sempadan Negara Bhutan di sisi lain, ini adalah hari raya untuk jiwa yang letih dan shutterbugs yang teruja.

Perlindungan Hidupan Liar Timur Karbi Anglong:

taman-di-assam-timur-karbi-anglong-tempat perlindungan hidupan liar

Sebuah nafas mengambil tasik sylvan mengelilingi rizab yang hampir 228 km persegi di kawasan dan merupakan rumah kepada kebanyakan flora yang memukau dan fauna eksotik. Rizab ini digunakan untuk melindungi pelbagai jenis penduduk serta burung yang berhijrah.

Santuari Burung Deepor Beel:

taman-in-assam-dipor-bil

Aura yang tenang dan burung-burung penghijauan burung yang meriah membuat resipi yang sempurna untuk percutian yang tenang di pangkuan alam. Terletak di Guwahati, ia adalah habitat semulajadi bagi banyak jenis malaikat berbulu berwarna-warni. Terdapat 120 jenis spesis yang direkodkan di tempat kudus ini, beberapa daripadanya adalah

• Kingfishers,
• Elang memancing,
• Storks adjutant dan
• Jenis itik yang berbeza

Bordoibam Bilmukh Bird Sanctuary:

taman-in-assam-bordoibam-bilmukh-bird-sanctuary

Ia adalah tempat perlindungan yang sangat dekat dengan tasik sylvan dan badan air berkilauan dan dikongsi di antara daerah Larkspur dan Dhemaji Assam. Dengan penurunan semula hijau yang subur dan tumbuh-tumbuhan yang berlimpah ini pengalaman yang menyenangkan bagi setiap pencinta alam.

Perlindungan Hidupan Liar Nambor:

taman-in-assam-nambor-santapan

Perlindungan Hidupan Liar Nambor adalah tempat yang indah untuk gajah dan Haiwan Kebangsaan kami, Harimau Royal Bengal yang regal.

Sekiranya tempat perlindungan terlalu rumit cuba Zoo Guwahati untuk memilih haiwan terbaik yang tinggal di rantau ini. Dan sekiranya alam semulajadi tidak menimbulkan nafsu makan maka memilih Taman Air Accoland di Guwahati yang mempunyai keseronokan sukan air yang dapat dinikmati oleh seluruh keluarga.

Imej Sumber: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 .

1
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

14 + = 19

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:


map