10 Tempat Pelancong Jammu Terbaik untuk Lawatan | Gaya Hidup

Jammu adalah negeri paling utara India dan dibandingkan dengan Syurga selepas Maharaja Jahangir menyatakan bahawa ia adalah satu-satunya tempat di bumi yang dapat dibandingkan dengan syurga. Kota ini kini dibahagikan kepada dua bandar, yang baru dan lama. Ia mempunyai sejumlah kuil, kubu, istana, tasik, dan lain-lain dan dikira sebagai salah satu tempat pelancongan terbaik di India.

1. Srinagar:

srinagar_jammu-tourist-places

Srinagar adalah ibu negara Jammu dan terletak di tengah-tengah Lembah Kashmir. Tempat yang paling menarik di Srinagar adalah tasiknya dan bot rumah di mana orang boleh tinggal. Aktiviti akuatik seperti berkanu, melayari air, berkayak, boleh dilakukan. Beberapa tempat pelancong yang mesti dikunjungi ialah Dal Lake, Nishat Bagh, Pari Mahal, Kuil Shankaracharya, Hari Parbat, Kheer Bhavani, dll..

2. Amarnath:

amarnath_jammu-tourist-places

Amarnath adalah tempat yang terkenal dengan Yatra pada bulan Shravan, sekitar Julai - Ogos. Ia bermula dari Gua Amarnath, yang dikenali sebagai tempat tinggal Shiva Tuhan. Bagi orang-orang Yatra perlu mengesan ketinggian kira-kira 14,500 kaki, yang mungkin kelihatan menakutkan, tetapi indah lembah dan gunung yang indah di sekelilingnya dapat meningkatkan semangat.

Lihat lagi: Tempat Pelancongan Di Vizag

3. Vaishno Devi:

vaishno-devi_jammu-tourist-places

1

Vaishno Devi adalah kuil Hindu tuan Shakti, secara meologi dewi telah menghabiskan beberapa waktu di sebuah gua, yang berada di ketinggian 5,200 kaki, dan dengan demikian ia menjadi suci. Ia adalah tempat kedua paling agama di India dengan hampir 60,000 pengunjung setiap tahun.

4. Panitop:

patnitop_jammu-tourist-places

Landskap Panitop ditutup dengan tanah pastoral pada musim panas dan penuh dengan salji pada musim sejuk. Pelancong, yang keluar dari stesen hanya untuk meluangkan sedikit masa ketenangan, dan untuk menyegarkan diri, mungkin ingin datang ke Panitop. Paragliding di musim panas dan ski adalah musim sejuk yang biasa.

Lihat lagi: Kemboja Tempat Lawatan

5. Gulmarg:

gulmarg_jammu-tourist-places

Gulmarg di Hindi bermaksud padang rumput bunga dan namanya sesuai untuk stesen bukit ini, kerana ia penuh bunga. Bunga yang paling umum adalah daisies, forget-me-nots, buttercup dan bluebells. Gulmarg adalah 2730 meter di atas paras laut yang juga memberikan pemandangan salutan yang terbenam salji. Padang golf hijau Gulmarg, Gondola Life adalah dua tempat pelancong pelancong terkenal.

6. Bhaderwah:

bhaderwah_jammu-tourist-places

Bhaderwah dipanggil Mini Kashmir sebagai bandar ini diberkati dengan hutan yang indah, sungai mengalir ke tempat-tempat yang berbeza di bandar. Bhaderwah mempunyai tempat-tempat bersejarah dan tempat keagamaan.

7. Leh:

leh_jammu-tourist-places

Leh terdiri daripada banyak gunung yang bergabung menjadi oasis tanah hijau. Terdapat banyak pelancong sukan yang boleh memilih seperti hiking, trekking, polo, dan lain-lain. Istana Leh adalah salah satu tempat yang pelancong tidak boleh ketinggalan, dan kemudian ada banyak biara juga. Leh adalah tempat yang baik untuk berbelanja, di mana perhiasan pirus dan perak diimport dari Burma dan Tibet. Kraftangan dan pakaian tradisional juga menuntut.

Lihat lagi: Tempat Untuk Lawati Daman

8. Udhampur:

udhampur_jammu-tourist-places

Udhampur adalah bandar kedua terbesar Jammu, dinamakan sempena Raja Udham Singh. Ia terletak di tengah-tengah hutan eucalyptus dan mempunyai iklim sub tropika. Tempat untuk melawat di bandar ini akan menjadi, Baba Dhansar, Kuil Krimchi, Kubu Bhimgarh, Sheesh Mahal, Kuil Babore, dll..

9. Sonamarg:

sonamarg_jammu-tourist-places

Sonamarg telah dinamakan 'Meadow of Gold' kerana indahnya pergunungan salji dan langit biru yang bersih. Terdapat padang rumput hijau yang subur di mana para pelancong boleh mempunyai waktu tenang atau berkelah yang baik. Tempat untuk dikunjungi ialah Tasik Vishansar, Zojila Pass, Thajwas Glacier, dan sebagainya.

10. Pahalgam:

pahalgam_jammu-tourist-places

Pahalgam penuh dengan tumbuh-tumbuhan dan pokok-pokok konifer. Padang rumput kelihatan cantik di dalam hutan hijau dan pelancong boleh melakukan banyak sukan pengembaraan seperti menunggang kuda, berkanu, dan lain-lain. Tempat-tempat untuk dikunjungi di sini ialah Padang Golf Pahalgam, Lembah Betaab, Chandanwari, Kuil Mamaleshwar, Danau Tulian, dll..

1
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

93 − = 85

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:


map