9 Reka Bentuk Mangalsutra Tamil Terkini dan Tradisional | Gaya Hidup

Mangalsutra adalah perkataan Sanskrit yang berasal dari Mangala yang bermaksud suci. Ia adalah jenis kalung yang merupakan sebahagian daripada perkahwinan. Ini adalah identiti bahawa seorang wanita telah berkahwin. Mangalsutra adalah benang bertuah yang diikat di leher pengantin perempuan. Ia adalah rantai dengan manik hitam dan kadang-kadang dengan manik kuning juga. Dipercayai tradisi Hindu kita bahawa Mangalsutra dipakai untuk kehidupan suami yang panjang. Ia melindungi kehidupan suaminya. Di Tamil, Mangalsutra dikenali sebagai 'thaali'.

Reka Bentuk Mangalsutra Tamil yang Cantik dan Baru untuk Pengantin Tamil:

Mari kita lihat top 9 tamil mangalsutra reka bentuk untuk perkahwinan.

1. Tradisional Mangalsutra Tamil:

Tradisional Tamil Mangalsutra

Ini adalah mangalsutra emas Tamil yang memiliki reka bentuk tradisional. Ia adalah rantai emas yang mudah dengan loket. Loket itu mempunyai reka bentuk yang indah dihiasi emas. Di kedua sisi bulat, terdapat gambar Tuhan. Di antara terdapat reka bentuk besar dengan bunga di tengah.

2. Biasa Mangalsutra Tamil:

Tipikal Tamil Mangalsutra

Ia adalah rekaan tamil mangalsutra dengan imej Dewi Lakshmi. Di rantai emas biasa, terdapat loket dengan tiga syiling. Pada setiap duit syiling, ada gambar Dewi Lakshmi ditarik. Rantai ini dihubungkan dengan loket ini dengan bantuan dua gelung.

3. Inherent Carved Mangalsutra Tamil:

Intricately Carved Tamil Mangalsutra

1

Mangalsutra Tamil ini mempunyai rantai dengan manik hitam. Loket mempunyai reka bentuk yang rumit. Loket bentuk bulat yang sangat indah itu mempunyai reka bentuk yang memukau. Di tengah-tengah loket, ada reka bentuk yang menerangkan sinar matahari. Ia adalah warna kuning yang berlorek.

4. Triple Chain Tamil Mangalsutra:

Tripal Chain Tamil Mangalsutra

Ia adalah mangalsutra Tamil dengan tiga jenis rantai dalam manik perak, emas dan hitam. Ia mempunyai loket khas. Di dalamnya, terdapat garis-garis emas yang dicipta. Di tengah-tengah loket, terdapat bunga dengan warna tembaga yang ditutup dengan corak emas terbuka. Ini adalah reka bentuk terbaik mangalutra tamil.

Lihat lagi: Reka Bentuk Tradisional Maharashtrian Mangalsutra

5. Mangalsutra Tamil Elegan:

Elegant Tamil Mangalsutra

Ia adalah dua kad tamil mangalsutra dengan penampilan elegan. Terdapat rantai emas merah nipis dan hijau. Di antara terdapat satu loket dengan empat bola emas besar. Di antara empat bola, terdapat dua bola warna emas yang digantung dengan batu merah.

6. Mangalsutra Tamil Emas Terkini:

Terkini Gold Tamil Mangalsutra

Ini adalah rekaan terkini dalam mangalsutra emas Tamil dengan gabungan rantai berganda, manik hitam dan emas dan berlian. Terdapat loket dengan bola yang diukir dengan berlian. Terdapat bola hitam di antara. Dua syiling emas tergantung dengan loket ini.

Lihat lagi: Karnataka Mangalsutra

7. Mangalsutra Tamil dengan Loket Satu Sisi:

Tamil Mangalsutra with One Side Pendant

Ia adalah mangalsutra Tamil dengan rantai emas berputar. Terdapat loket bertatahkan berlian di satu pihak. Ia mudah dan kelihatan unik juga. Terdapat kerja berlian kecil di loket. Ini corak mangalsutra emas yang jarang ditemui menarik perhatian orang dan luar biasa juga.

8. Mangalsutra Tamil Coined Tamil:

Emas Coined Tamil Mangalsutra8

Ia hanya cantik mangalsutra Tamil dengan dua syiling emas. Terdapat benang warna emas seperti rantai yang terdiri daripada kunyit. Terdapat gantung di tengah-tengah dua syiling emas kecil. Benang kunyit ini akan menyala leher anda. Ini akan membuatkan anda kelihatan hebat.

Lihat lagi: Kerala Hindu Mangalsutra

9. Mangalsutra Tamil dengan imej Tuhan & Dewi:

Tamil Mangalsutra with God & Goddess image

Reka bentuk mangalutra tamil ini bersifat keagamaan. Ia mempunyai imej Tuhan Shiva dan Dewi Parvati pada loketnya. Rantai ini mempunyai corak baru. Ia seolah-olah seperti manik emas dipakai satu sama lain untuk membentuk rantai. Adalah dipercayai bahawa Tuhan akan sentiasa memberkati suaminya.

Mangalsutra Tamil kebanyakannya dilihat dengan benang warna emas. Ia mentakrifkan Sutra, iaitu benang. Terdapat konsep bahawa thread menguntungkan ini mengikat pengantin perempuan dan pasangan menjadi hubungan seumur hidup. Benang kunyit ini dianggap suci di India Selatan. Mereka mempunyai benang sederhana dengan pendants agama. Hampir semua loket mangalsutra mempunyai imej dewi.

1
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

9 + 1 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:


map