Top 9 Cuci muka Homemade untuk semua Jenis Kulit

buatan sendiri face wash

Berikut adalah 100% pembersih wajah buatan sendiri semulajadi yang sesuai juga semua jenis kulit.

1. Madu dan Yogurt Pembersih Muka:

Buatan sendiri Face Washes for all Skin Types 1

Campurkan satu sendok makan yogurt biasa dengan satu sudu teh madu organik dalam satu mangkuk. Kacau dengan teliti dan gunakan hujung jari anda, gunakan campuran yang sama rata di muka dan leher anda. Biarkan selama 2-3 minit dan kemudian basuh dengan air sejuk. Jika anda mempunyai kulit yang sangat kering, anda boleh menambah satu sendok teh minyak zaitun ke dalam campuran.

2. Telur Yolk dan Honey Face Wash:

Buatan sendiri Face Washes for all Skin Types 2

Dalam mangkuk, masukkan satu kuning telur dan satu sudu teh madu organik. Rendam walnut 8 semalaman dalam air dan buat pasta halus dalam pengisar. Masukkan pes kacang almond pada kuning telur dan madu dan campurkan semua bahan bersama-sama dengan teliti untuk membuat pasta. Sapukan pes rata ke atas kulit anda dan biarkan selama 15 minit sebelum dibasuh dengan air sejuk.

3. Apple and Cream Face Wash:

Buatan sendiri Face Washes for all Skin Types 3

1

Ambil epal kecil dan rebus. Dengan bantuan garpu, mash epal rebus ke dalam pulpa. Tambah satu sudu setiap krim, minyak zaitun, lemon atau jus oren ke dalamnya. Kacau semua bahan dengan baik untuk membuat tampalan halus. Kemudian gunakan campuran di seluruh muka dan leher anda secara rata dan biarkan selama 5 minit. Kemudian basuh dengan air suam.

4. Strawberry dan Yogurt Wash Wash:

Top 9 Cuci muka Homemade untuk semua Jenis Kulit

Dalam pengisar, tambahkan dua buah stroberi masak dan dua sudu yoghurt biasa. Campurkan mereka dengan baik untuk membuat tulen. Urut campuran dalam gerakan bulat pada wajah dan leher anda dan biarkan selama 5-7 minit. Kemudian anda boleh membilasnya dengan air sejuk.

5. Madu dan Susu Pembasuh Wajah:

Buatan sendiri Face Washes for all Skin Types 5

Ini adalah cuci muka buatan sendiri yang mudah dan berkesan. Tuangkan satu sudu teh madu dalam mangkuk bersama dua sudu teh mentah. Aduk bahan-bahan dengan baik dan sapukan pada muka dan leher anda secara merata dengan bantuan hujung jari anda. Kemudian basuh muka anda dengan air suam untuk menghilangkan minyak dan kotoran yang berlebihan.

Lihat lagi:  Cuci Wajah Terbaik Untuk Blackheads

6. Aspirins dan Clay Face Wash:

Dalam mangkuk, tambahkan dua sudu teh tanah liat bubuk, 2-3 aspirin yang hancur dan air yang cukup untuk membuat tampalan halus. Campur semua bahan-bahan dengan baik untuk membentuk tampalan halus. Kemudian dengan hujung jari anda, gunakan campuran tersebut secara merata di seluruh muka dan leher anda dan biarkan selama 10 minit atau sehingga ia kering. Kemudian basuh dengan air suam.

7. Nanas dan Lemon Pembasuh Wajah:

Buatan sendiri Face Washes for all Skin Types 7

Anda perlu tuang dua sendok teh jus nanas segar, dua sendok teh jus lemon segar dan satu sudu teh baking soda dalam mangkuk. Campurkan semua bahan dengan teliti untuk membuat pes tebal. Sapukan campuran pada muka dan leher anda sambil memijat dengan lembut. Biarkan selama 5 minit dan kemudian bilas dengan air sejuk.

Lihat lagi:  Pembersih Wajah Terbaik Untuk Kulit Sensitif Di India

8. Gram Flour and Milk Face Wash:

Buatan sendiri Face Washes for all Skin Types 8

Ini adalah resipi lama yang digunakan sebagai pencuci muka. Ia juga berkesan. Dalam mangkuk, tambahkan satu sudu tepung gram dan susu yang cukup untuk membuat tampalan halus. Anda boleh menggantikan susu dengan yogurt atau curai malai jika anda mahu. Kemudian dengan hujung jari anda, gunakan campuran yang sama rata pada kulit anda. Biarkan ia tetap selama 15 minit atau sehingga ia kering sepenuhnya sebelum mencuci dengan air sejuk.

9. Tomato dan Lime Wash Wash:

Buatan sendiri Face Washes for all Skin Types 9

Buat pulpa daripada tomato mentah. Tambah dua sudu teh tomato pulped, satu sudu susu mentah dan satu sudu teh jus lemon dalam mangkuk dan kacau dengan teliti untuk membuat pasta. Sapukan pada muka dan leher anda secara rata dan biarkan selama 10 minit sebelum dibasuh dengan air sejuk.

Lihat lagi:  Pembersih Wajah Terbaik Untuk Kulit Kombinasi Di India

1
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

43 − = 39

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:


map